31-05-09

the day after

Deze ochtend opgestaan met 51 BPM Dat is al beter dan gisteren maar nog ver van de gebruikelijke 46-47.

Voor het overige voel ik het nog in gans mijn lichaam. "Het" = het feit dat ik me gisteren geforceerd heb. Benieuwd wanneer ik terug een normale marathon zal kunnen lopen. Normaal betekent dan binnen de 4 uur zonder er compleet kapot van te zijn.

Vandaag zal het in ieder geval een rustige dag worden. En morgen zal ook niet de dag van de 40 km worden. We zullen wel zien.

10:32 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

30-05-09

wél en niet geluisterd

Ik heb al herhaaldelijk gezegd dat luisteren naar je lichaam essentieel is. Waarom doe ik het dan zelf niet ????

De ochtend bij het ontwaken heb ik m'n polsslag nog eens gemeten. 54 BPM, véél te hoog. Een tweede meting gaf 55 BPM, vermoedelijk omdat ik zenuwachtig werd van die eerste meting.

Maar sinds donderdag had ik besloten om vandaag tussen 13 en 18u 50 km te gaan lopen. de kinderen waren niet thuis zodat ik niemand stoorde met mijn afwezigheid. En als ik drie dagen met zoiets in mijn hoofd rondloop, dan moet dat ook gebeuren. Dus ben ik er om 12u50 aan begonnen.

De eerste 20-25 km gingen zeer vlot, 22 km in 1u55 vond ik goed. Maar toen begon ik aan de weg te twijfelen. Afgemeten via www.afstandmeten.nl had ik het parcours vanbuiten geleerd. Maar in werkelijkheid ziet alles er toch nog anders uit waardoor ik een verkeerde straat genomen heb en fout begon te lopen.
Gelukkig kwam ik na 25 minuten terug op de weg die ik van naam herinnerde en kon ik me "herpakken". Maar na +/- 3u kreeg ik zo een verschrikkelijke dorst en zin in gewoon water dat ik m'n leeg flesje heb laten vullen bij mensen die op hun terras zaten. Die man gaf me nog een liter fles extra die ik terplaatse opgedronken  en over m'n hoofd gegoten heb. En dat deed écht deugd.

Maar amper 20 minuten later begon ik al terug moe te worden en een half uur later ging het gewoon niet meer.  Ik was doodmoe, een gevoel dat me nog niet vaak overvallen is. Geen krampen, geen buikpijn, nergens last van, alleen doodmoe, écht kapot, slechte ademhaling.

En toen heb ik wél naar m'n lichaam geluisterd en voor het eerst in 15 jaar heb ik m'n vrouw gebeld om te vragen of ze me kon komen halen. Ik voelde dat het geen zin meer had om me nog meer te forceren teneinde toch die 50 km te halen. Na 38 km heeft m'n echtgenote me opgepikt.

Ondertussen ben ik 30 minuten thuis en ben ik blij dat ik me niet geforceerd heb. Maar eigelijk had ik deze ochtend al moeten luisteren en m'n training ofwel beperken ofwel gewoon niet gaan lopen. Het bewijst des te meer hoe goud de gouden regel is Knipogen

17:37 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

bedankt !

Bste lezers, supporters, volgers, geonder echte problemen ïnteresseerden, vrienden, kennissen, etc,

bij deze wil ik jullie bedanken voor de tips die jullie me geven. Ik neem ze zeker ter harte.
Alhoewel sommigen vinden dat ik té veel train wil ik bij deze melden dat ik dat voornamelijk doe om psychologische redenen. Ik moet zeker zijn dat ik bv meer dan de helft zonder echte problemen kan lopen, gewoon om gerust te kunnen zijn.

Maar de gouden regel blijft : ik luister naar mijn lichaam !!

Bedankt voor jullie medeleven, blijf reclame maken voor m'n sponsoring !

10:29 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-05-09

op schema ?

Vandaag me gerealiseerd dat ik dringend 50 km moet lopen om nog op schema te zijn. Feb = de 2e maand = 20km, maart = 3e mand= 30 km, april 4e mand = 40 km, tot daar is alles goed gelopen en nu in mei zou ik 50 km moeten lopen. En dat heb ik nog niet gedaan ! We zijn vandaag 27 mei ! Nog 4 dagen !

Of zal ik mei overslaan en ineens in juni 60 km lopen ?

23:14 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Té lang stilgezeten

Terug van 5 dagen Spanje met 7 vrienden heeft de zin om te lopen een deuk gekregen. Door 5 dagen van m'n gezin gescheiden geweest te zijn, voel ik me nu schuldig als ik 's avonds ga lopen. Zeker als ik LANG ga lopen. Gek eigenlijk.

Dus maandag ben ik dan SLECHTS 22,2 km gaan lopen. Gezien de prachtige temperatuur heb ik 15 km in bloot bovenlijf gelopen, naast het kanaal en de kleine Nete, in alle anonimiteit Tong uitsteken Na 1u56' kletsnat toegekomen. Dat is 5'13''/km en toch wat tegenvallend. Té lang niet gelopen is duidelijk niet goed voor m'n conditie. Té lang is dan gelijk aan 1 week.

Benieuws hoe m'n volgende training zal verlopen. En nog geen idee hoe ver ik ga lopen. Liefst meer dan 25 km als de tijd het toelaat.

 

23:10 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-05-09

Toch verleid

Ik mocht vanavond naar wekelijkse gewoonte mijn oudste dochter naar de atletiektraining in Lier doen.

Gezien het een aangename 21 graden was had ik mijn loopkleding maar aangedaan. En inderdaad, daar aangekomen kon ik aan de verleiding niet weerstaan om tijdens haar training zelf ook nog maar eens een uurtje los te lopen.

't Zijn uiteindelijk 45 minuten geworden en +/- 10 km, dus zo rustig was het niet.
Maar zoals je merkt, de verslaving begint wel écht door te breken. Benieuwd waar me dat gaat brengen (hopelijk niet in blessures en overtraining Tong uitsteken)

23:30 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-05-09

Rustige 22

Gisteren een rustige 22 km gelopen.
Met een tijd van 1u52' ben ik best tevreden. Zeker gezien ik 6 dagen daarvoor nog een marathon gelopen heb.

Overmorgen vertrek ik voor 5 dagen naar Spanje waar ik onmogelijk kan trainen.

Maar volgens m'n schema van eind februari moet ik deze maand nog een training doen van 50 km ! Dat zal dus in de laatste 5dagen van de maand moeten gebeuren. Wetende dat ik ongeveer 5,5 uur onderweg zal zijn.... en ik dat dus ergens in de week moet lopen....tijdens een nacht.... kan je je voorstellen dat ik er enorm naar uitkijk, NOT !

Windstil dus de komende week om dan hopelijk klaar te zijn voor 5,5 of 6 uur lopen.

 

18:27 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14-05-09

G-ie-ten-de regen

Net in de écht gietende regen gaan lopen.

De marathon van maandag zat nog wel wat in mijn benen waardoor ik me voor het eerst sinds maanden beperkt heb tot minder dan 10 km, nml 7.

Ik heb gedaan wat een atleet altijd moet doen : geluisterd naar mijn lichaam ! en niet gek gedaan.

By the way, ik ben niets aan het "broeien" want m'n hartslag was 48 BPM.

21:31 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

12-05-09

ik sta op de website van de dodentocht !

Stijf ben ik niet van gisteren. Ik heb enkel de verkoudheid van m'n echtgenote overgekregen waardoor mijn ademhaling niet meer 100% OK is. Maar dat komt wel terug goed. Morgenvroeg nog eens m'n hartslag in rust nemen om te zien of ik niets "aan het broeien" ben.

Ondertussen kan je m'n blog ook terugvinden op de site van de Dodentocht. www.dodentocht.be en scrollen naar "liefdadigheid" in het menu links, en onder "Wandel met Kim Gevaert de wereld rond" kan je mijn blog vinden onder de titel "Bergbevolking in de Filipijnen". Of het me meer sponsoring zal opbrengen betwijfel ik, maar een maximale "exposure" kan nooit kwaad.

Om terug te komen op m'n marathon van gisteren : ik had op het einde het gevoel dat er nog "vlot" 10 km bij kon, m.a.w. zou 50 in 5u15 haalbaar geweest zijn. Dat zou er beginnen op te trekken, niwaar ? Maar ik zal ze eerst lopen en dan pas "het vel verkopen" .

19:24 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Marathon nummer 3

Daarnet m'n derde marathon gelopen in twee maanden tijd. Doet wel deugd. Zeker als ik zondag nog dacht van er maar 25 te lopen.

Om half acht vertrokken. Kindjes nog even op de trampoline aan het spelen voor het slapen gaan, vaatwas uit- en ingeladen en ik kon vertrekken om tot half twaalf 's nachts te lopen. Vertrokken met volle zon en in totale duisternis aangekomen, het blijft toch wel een gekke ervaring.

Na 22 km stond een vriend van me me op te wachten aan zijn huis om 10km mee te lopen. De eerste keer dat ik samen met iemand liep ! Het ging verwonderlijk goed, onze ritmes lagen perfect gelijk op +/- 11 km/u. Hij deed het om me te steunen en het heeft gewerkt want het voelde inderdaad aan als een echte steun op een lang en eenzaam traject.

Toen hij dan thuis binnenging om te douchen en ik nog aan m'n laatste "stukje" van 10 km kon beginnen (na 32 vorige km) heb ik het wel 4 km moeilijk gehad. Maar dat zal niemand verwonderen.

Ondertussen heb ik een liter bruiswaten opgedronken, wat chips gegeten en een blikje cola gedronken en kan ik moe en zéér tevreden in m'n bed kruipen voor 5 uur slaap. Want morgen moet ik om 7u op m'n bureau zijn om een aantal dossiers door te nemen tegen 9u. Klinkt voor velen waarschijnlijk gekkenwerk maar is na een training als deze van vanavond niet zoooo moeilijk. Ik kan hier nog enkele dagen van genieten en krijg hier energie van. Maar dat zullen de lopers beter begrijpen dan de niet-lopers.

P.S. Eindtijd op 41 km : 4u03', niet super maar meer dan snel genoeg in voorbereiding van R-night, 100 km in 15 uur (of minder ???)

00:41 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-05-09

Nieuwe muziek doet wonderen

Gisteren ben ik de Ipod van m'n schoonzus gaan lenen. Daar staat nieuwe muziek op die ik wel ken maar waarmee ik nog niet gelopen heb.
En dat verschil voel ik. Plots loop ik veel soepeler en ontspannender.

Bijgevolg heb ik zonder al te veel inspanning m'n 20 km in 1u38' gelopen, meer dan 12 km/u dus. Uiteraard veel te snel voor R-night maar wel goed als "stevige duurloop".

Morgen ga ik +/- 25 km lopen en loopt er een vriend mee gedurende +/- 8 km. Hij vindt mijn initiatief zo leuk dat hij best eens een eindje wil meelopen. Uiteraard vind ik dat schitterend en doet me dat veel plezier. Benieuwd of we veel gaan kunnen praten onderweg Tong uitsteken

 

11:45 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-05-09

Dieet

Ik krijg vaak de vraag welk dieet ik volg.

Het antwoord is eenvoudig : "Nog geen."

Ik tracht voorlopig zo min mogelijk op mijn voeding te letten. Als ik met "normaal" te eten m'n trainingen goed kan afwerken, dan heb ik nog een verbeteringsmarge van zodra ik een speciaal koolhydraatrijk dieet begin te volgen.
Als ik nu al zou dieten en nog "maar" aan 40 km training zit, wat moet ik dan beginnen eten van zodra ik naar 50 en 60 km ga, of 100km in een week ???

Maar uiteraard zal ik vanaf juli op m'n eten beginnen letten met een compleet streng dieet vanaf begin augustus, 14 dagen op voorhand. En dan zal je dat hier kunnen lezen want dat zal mijn humeur (waarschijnlijk) niet ten goede komen Tong uitsteken

 

21:26 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-05-09

Altijd lopen ??? 2 vuistregels !

Ik had mezelf voorgenomen om na de 20 km van gisteren, er vandaag 30 te lopen, dus...

29 vlotte kilometers gedaan. Begonnen met een klein spatje regen en aangekomen na 2u32 in een mild zonnetje.

Verschillende mensen vragen me of ik ook vertrek voor een training als het al aan het regenen is. Ik antwoord dan altijd hetzelfde : "Als je in België voor iets wil trainen en je laat je afschrikken door het weer, dan zal je nooit ergens komen." Het regent nu eenmaal vaak, het sneuwt soms ook en dikwijls waait het hard. Allemaal geen geldige excusen om niet te gaan lopen. En vaak verbetert het weer tijdens een training (zéér soms verslechterd het ook). Dus ja, ik ga ALTIJD lopen als ik het me heb voorgenomen (en de familiale situatie laat het toe uiteraard) = vuistregel 1.

Nog iets wat ik in de loop der jaren heb geleerd : je hartslag meten als je 's morgens nog in je bed ligt. Dat moet je twee of drie maanden doen zodat je een goed gemiddelde hebt (ik heb dat in mijn atletiekverleden 6 jaar dagelijks gedaan). Nadien moet je op de dagen dat je wil trainen je hartslag in rust meten (dus als je nog in je bed ligt) en die mag geen 10% hoger liggen dan je gemiddelde. Ligt je hartslag 10% of meer hoger dan je gemiddelde, moet je een rustdag nemen want dan is je lichaam niet voldoende gerecupereerd = vuistregel 2

Deze ochtend was mijn harstslag 46 slagen/min (HBPM = hartbeats per minute), ik was dus voldoende gerecupereerd van de 20 km van gisteren (m'n gemiddelde ligt op 46, boven de 50 HBPM is te hoog voor mij).

Morgen en dinsdag rust en woensdag misschien nog eens een "snelle" 10 km, we zien wel.

21:18 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-05-09

Voorbereiding

Net terug van 20 km training.

Gisteren ben ik niet kunnen gaan lopen. Zelfs op de eerste mei was er te veel werk te doen om tijd te vinden om te gaan trainen. 's Avonds nog vrienden uitgenodigd om te komen BBQ-en.

De 20 km van vandaag is een goede voorbereiding op de 30 km van morgen.
Geen drinken meegenomen, geen druivensuiker, geen marsrepen of dergelijke, gewoon vertrokken zonder iets. En aangekomen in 1u43'34'', zonder problemen ondervonden te hebben. Best tevreden.

Bennieuwd hoe ik morgen ga overleven. Of beter, wat m'n tijd op de 30 km zal zijn (overleven zal ik het wel doen).

18:16 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |