03-05-09

Altijd lopen ??? 2 vuistregels !

Ik had mezelf voorgenomen om na de 20 km van gisteren, er vandaag 30 te lopen, dus...

29 vlotte kilometers gedaan. Begonnen met een klein spatje regen en aangekomen na 2u32 in een mild zonnetje.

Verschillende mensen vragen me of ik ook vertrek voor een training als het al aan het regenen is. Ik antwoord dan altijd hetzelfde : "Als je in België voor iets wil trainen en je laat je afschrikken door het weer, dan zal je nooit ergens komen." Het regent nu eenmaal vaak, het sneuwt soms ook en dikwijls waait het hard. Allemaal geen geldige excusen om niet te gaan lopen. En vaak verbetert het weer tijdens een training (zéér soms verslechterd het ook). Dus ja, ik ga ALTIJD lopen als ik het me heb voorgenomen (en de familiale situatie laat het toe uiteraard) = vuistregel 1.

Nog iets wat ik in de loop der jaren heb geleerd : je hartslag meten als je 's morgens nog in je bed ligt. Dat moet je twee of drie maanden doen zodat je een goed gemiddelde hebt (ik heb dat in mijn atletiekverleden 6 jaar dagelijks gedaan). Nadien moet je op de dagen dat je wil trainen je hartslag in rust meten (dus als je nog in je bed ligt) en die mag geen 10% hoger liggen dan je gemiddelde. Ligt je hartslag 10% of meer hoger dan je gemiddelde, moet je een rustdag nemen want dan is je lichaam niet voldoende gerecupereerd = vuistregel 2

Deze ochtend was mijn harstslag 46 slagen/min (HBPM = hartbeats per minute), ik was dus voldoende gerecupereerd van de 20 km van gisteren (m'n gemiddelde ligt op 46, boven de 50 HBPM is te hoog voor mij).

Morgen en dinsdag rust en woensdag misschien nog eens een "snelle" 10 km, we zien wel.

21:18 Gepost door Wim in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.